Odabir patika za trčanje: koraci koje ne treba da preskočiš

Kada ukoračiš u prodavnicu sportske opremu, dočeka te šareni zid sa izloženim patikama. Nepotrebno je reći da nije lako pronaći patiku koja nam stvarno odgovara. Ne postoji univerzalno najbolja patika za trčanje. Cilj je da pronađeš najbolju patiku baš za tebe. Bilo koji par koji odabereš mora pravilno da ti odgovara od pete do prstiju i mora da bude udoban pri svakom koraku dok trčiš.

ČETIRI NAJČEŠĆE GREŠKE PRI KUPOVINI PATIKA ZA TRČANJE KOJE NAJČEŠĆE VIĐAMO SU:

Greška 1:  Kupiću ove jer su mnogo lepe.

Pri odabiru patike za trčanje, fokus stavi na funkcionalnost, udobnost, pristajanje – a ne na modu. Ako odabrani model ne odgovara tebi i tvojim potrebama, posle dva trčanja biće sasvim nebitno kako izgledaju.

Greška 2: Veličina mi je taman.

Ako su ti taman onda je to u trkačkoj realnosti knap, to jest premalo. Kupovina suviše malih patika se dešava vrlo često, i sigurno dovodi do žuljeva i crnih noktiju. Jednostavno pravilo je da patike za trčanje uzimaš oko pola broja veće nego ostalu obuću. U delu gde su ti prsti koji se naziva “toe box” treba da bude prostrano.

Greška 3: Jutarnja kupovina.

Patike za trčanje se ne kupuju u prepodnevnim satima. Stopala su ujutru najmanja, a onda postepeno otiču tokom celog dana. Kao što stopala otiču i tokom trčanja. Cilj je da veličinu i model odaberemo da odgovara našim stopalima u njihovom najvećem dnevnom izdanju.

Greška 4: Pretpostavljanje veličine.

Veličina patika se razikuje od brenda do brenda. Ali dešava se i da se veličina razlikuje u okviru istog brenda, kada različiti modeli imaju drugačije kalupe.

KAKO ODABRATI PATIKE?

Prvi nivo selekcije patike jeste odabrati tipa patike, u odnosu na korišćenje. Za koji tip treninga ti treba patika?

  • Patike za trail staze
  • Patika za svakodnevni trening
  • Patika za trku
  • Zimska patika za hladne uslove

Drugi nivo selekcije jeste odabir konktrenog modela koji nam dogovara. Zato u ovoj fazi isprati sledeće konkretne korake svaki put kada biraš nove patike za trčanje:

Izmeri oba stopala. Veličina stopala se menja tokom vremena. Kupovina novih patika je idealno vreme za ovu proveru. Ako se luk stopala spusti stopalo će se produžiti. Ako se luk stopala podigne, stopalo će se skratiti, i to je sasvim normalno.

Kupuj uveče. Stopala otiču tokom celog dana i to može da utiče na odabir veličine. Zato je idealno vreme za probanje negde posle 17h.

Ponesi čarape u kojima trčiš. Čarapa ima svoju debljinu i utiče na udobnost patike i lični osećaj prijanjanja. Savet: čarapom možeš da utičeš na udobnost patike, na primer biranjem deblje čarape ako su ti patike malo šire ili biranjem tanje čarape za tesne modele.

Ponesi uloške ako ih koristiš. Obrati pažnju da postoje i modeli u kojima se fabrički uložak ne vadi.

Probaj obe patike. Uobičajeno je da nam jedno stopalo bude blago veće. Iz ovog razloga patike biramo u odnosu na to veće stopalo.

Pola broja veće. Nakon što obuješ patike, zavežeš pertle, treba da ti ostane okvirno pola centimetra praznog prostora ispred prstiju.

Ne očekuj da se razgaze. Patike za trčanje treba da ti budu udobne “na prvu loptu“. Pokušaj da ih doživiš što bolje: hodaj, skakući, potrči, uradi niski i visoki skip u mestu. Pokušaj da otkriješ da li ti bilo šta ne odgovara. Nemoj da kupuješ patike sa idejom da će se razgaziti i postati udobnije.

Trudnoća i promena veličine. Zbog nošenje dodatne težine, često se luk stopala spusti tokom trudnoće što dovodi do potrebe za većom patikom za trčanje.

Pertlanje čini razliku. Odvoji vreme u radnji da pertle prilagodiši sebi.Takođe postoji više različitih tehnika pertlanja koje daju drugačije rezultate po pitanju udobnosti.

Možda će vas zanimati