Jovana Radeka

Znate ono kada sasvim slučajno saznate za nešto i to postane od velikog značaja za vas? Baš to je za mene trčanje u Capitalu. Videla sam reklamu za 5k project gde te spremaju da istrčiš trku od 5km. Slogan projekta glasio je ” izađi iz zone komfora”. Što se definitivno desilo dolaskom u Capital.

Sve sumnje oko toga kako ću se uklopiti ako budem najmlađa, kako ću odrađivati treninge, da li ću moći da istrčim tih čuvenih a sada smešnih 5km, pale su u vodu već nakon prvih treninga. Brzo smo se zbližili i postali jedni drugima podrška i oslonac. Svakim treningom sam pomerala svoje granice, kako fizički tako i mentalno. Postala sam komunikativnija, ojačala sam duh i poraslo mi je samopouzdanje. Sve ono što se tokom puberteta u nama ” poljulja ” trčanje u klubu je to učvrstilo.

Trener Marko se od početka mnogo trudio oko nas i posticao nas, tako da smo i one treninge za koje smomislili da su neizvodljivi završavali uspešno i sa osmehom. Zajedničkim trudom i radom napredovali smo  mnogo i evo sad smo u toku priprema za prvi polumaraton. Wow.  Nakon svakog treninga, sledeći već nisam mogla da dočekam. Tako se ” Uh ponedeljak je, moram u školu ” pretvorilo u ” Jes, još on da prođe i sutra idem na trening”.  Jednom prilikom mama je rekla da ne zna da li je videla da sam ikada sa treninga ušla u kuću bez osmeha na licu, to valjda govori sve. Ovde se svi radujemo i ponosimo na rezultate koje postignemo i na treninzima i na trkama.

Trke jaooj, trke su posebna priča. Ludoo iskustvo, puno novih stvari i glupiranja, pa susreti na stazi i bodrenje koje ih krasii, prolazak kroz cilj, medalja…neopisiv osećaj. Nećemo zaboraviti važnost fizičke aktivnosti za zdravlje i pogotovo za razvoj u mojim godinama, pored višečasovnog i veoma čestog nepravilnog sedenja u školi .Zatim mitovi o ishrani i vežbanju na koje veoma lako nabasamo na interentu, gde se kod nas i naših vršnjaka često stvori pogrešna i nezdrava slika o svemu tome pa kasnije i poremećaji u ishrani. Ovde toga nema, sa tobom radi profesionalni trenerski tim  koji te usmerava na pravilan način i onda postaviš sebi zdravije i održive ciljeve. Zahvalna sam što sam postala deo ovako nečega i što sam stekla ovakva prijateljstva i poznanstva i uz to postala bolja verzija sebe.

Ispiši i ti svoju trkačku priču