Jelena Vukelić

Nikada nisam volela da trčim i trčanje mi je uvek bilo napor čak i u vreme dok sam se ozbiljno bavila sportom. Nikad nisam razumela ljude koji vole da trče, međutim jedan klik na internetu je promenio sve.  Kada sam pažljivo iščitala sajt kluba Capital Crew oduševilo me je sve sem jedne stavari –  trčanja. Da li ja to mogu, s obzirom na godine, s obzirom da nemam snage da potrčim ni za autobusom, s obzirom da ne volim da trčim? Ali uprkos svemu sam ipak rešila da probam da razbijem sve te predrasude i 15. septembra 2020. sam došla na prvi trening.

Moram da priznam da početak nije bilo lak pogotovo za nekoga kao ja, ko se godinama nije bavio sportom, ko 8 sati sedi na poslu, a posle toga još milion obaveza oko kuće, dece, škole… Tako da sam već na samom početku pitala sama sebe šta ja tražim ovde i šta mi je sve ovo uopšte trebalo, jer nisam mogla da istrčim par stotina metara, a da ne budem među najsporijima jer sam morala često da se zaustavim da bi došla do daha.

Međutim, svaki trening  je bila neka nova priča, nove informacije, nove vežbe, novi izazovi, tako da sam jednostavno osećala potrebu da se pojavim na svakom sledećem treningu. Kako je vreme prolazilo osetila sam da napredujem, da mi se polako vraća snaga i što je najvažnije osećala sam se ispunjeno i zadovoljno. Nakon istrčanih prvih 2.5km u cugu posle samo mesec dana treniranja razbijene su sve moje predrasude. Shvatila sam da ja jednostavno to mogu i što je najvažnije da uživam u tome.  Nakon tih 2.5 km gotovo neosetno usledilo je 5km, pa 7km, pa 10km i evo nakon 5 meseci sam sa svojih 46 godina stigla do 13km iako mi je sve to izgledalo gotovo nedostižno. Čak iako sam u početku razmišljala da je sasvim dovoljno ako uopšte i stignem do 5km, sada već razmišljam o polumaratonu.

Često me ljudi u okruženju pitaju pa zašto trčiš? Ti bar nemaš viška kilograma, što se mučiš u tim godinama? Što ti to toliko znači?

Da mnogo znači, ovo je neko moje vreme i moj kutak u kome se osećam ispunjeno. 

Koliko god da si umoran, neraspoložen i kada posle teškog i stresnog dana svaki trening počneš i završiš sa osmehom, okruženje koje je uvek puno pozitivne energije, neobavezno ćaskanje uz čaj posle treninga, podrška koju dobijaš od drugih članova kluba kao i neiscrpne informacije koje su ti uvek na rasolaganju od strane trenera je nešto zaista neprocenjivo.

Klub Capital Crew je za svaku preporuku, pre svega zbog odličnog koncepta rada, stručnosti trenera i naravno dobrog druženja zahvaljujući sjajnoj ekipi koju čine sve generacije. Najvažnije je da veruješ u sebe, da ne razmišljaš da li je neko brži ili sporiji, koliko ko ima godina, da si svestan svojih mogućnosti  ali želiš da stignes do cilja i da si redovan na treninzima. Uspeh će svakako biti neizostavan, a upravo najveći uspeh je da si zdrav, srećan, zadovoljan i spreman za nove izazove.

Ispiši i ti svoju trkačku priču