Uživaj u hladnoći: Vodič za trčanje po hladnom vremenu

Kako temperature padaju, a zima se približava, otvara se pitanje zimske trkačke opreme.

Problematika leži u sledećem: s početka trčanja je vrlo hladno, ali se prilično zagrajemo nakon par kilometra. Dve su najčešće greške:

  • obući se previše jer mrzimo taj osećaj hladnoće na početku i plašimo da se nikada nećemo ugrejati
  • obući se premalo jer smo precenili koliko će nam temperatura tela skočiti tokom aktivnosti

Sa odgovarajućom opremom za trčanje po hladnom vremenu i pravilnim slojevima, mnogo lakše se održava trkačka rutinu čak i kada temperatura padne ispod nule.

Prednosti trčanja po hladnom vremenu

Trčanje po hladnom vremenu možda ne zvuči tako privlačno kao sunčan dan, ali dolazi sa svojim jedinstvenim prednostima:

1. Povećano sagorevanje kalorija: Hladno vreme zahteva da telo radi napornije kako bi održalo svoju osnovnu temperaturu, što znači da sagorevamo više kalorija tokom trčanja.

2. Mentalna izdržljivost: Trčanje po hladnom vremenu može izgraditi mentalnu izdržljivost i disciplinu dok se suočavamo sa izazovima suočavanja sa elementima. Trčanje u grupi je ovde od posebnog značaja.

3. Manja gužva: Broj ljudi na popularnim mestima za trčanje i šetanje je drastično manji tokom zime, pa se često dešava da imamo staze samo za sebe.

4. Svež vazduh: Disanje hladnog, svežeg vazduha može biti osvežavajuće i poboljšati opšte raspoloženje.

Da bi u potpunosti uživali u ovim prednostima i ostali bezbedni tokom trčanja po hladnom vremenu, važno je investirati u pravu opremu i razumeti principe slojevitog oblačenja.

Umeće slojevitog oblačenja

Pravilno slojevito oblačenje ključno je za zadržavanje toplote, na način da ne dođe do pregrevanja tokom trčanja po hladnom vremenu. Evo osnovnog vodiča:

  • Prvi slojPrvi sloj uz telo, koji zovemo i treba da bude pripijen, ali ne i da nam ograničava kretanje. Njegova uloga je da brzo upija znoj i odvodi vlagu od kože kako bi ostali suvi.
  • Srednji slojSrednji sloj treba da pruži izolaciju. Odaberite onaj koji je topao, ali dovoljno prozračan da biste izbegli pregrevanje.
  • Spoljni sloj: Uloga spoljnog sloja je da nas zaštiti od elemenata. Treba da bude otporan na vetar i vodu ako je potrebno.

Za trčanje nema lošeg vremena, samo loše opreme.

Osnovna oprema za trčanje po hladnom vremenu

1. Prvi sloj koji otpušta vlagu: Počnite sa prvim slojem koji upija vlagu i brzo se suši. Kvalitetan materijal i kroj će značajno pomoći u regulisanju temperature tela. Ovi proizvodi su često obeleženi sa “base layer”.

2. Srednji sloj za izolaciju: Preko prvog sloja dodajte srednji sloj za zadržavanje toplote blizu tela. Polar ili termo majice su odličan izbor niske temperature. Najveći deo toplote se gubi u predelu vrata, birajte modele koji su zatvoreni ili imaju half zip.

3. Spoljni sloj koji štiti od vetra i padavina: Jakna za trčanje, šuškavac ili prsluk su ključna kako bi se zaštitili od hladnog vetra i padavina. Modeli šuškavca za trčanje mogu biti sa ugrađenim skrivenim otvorima koji nežno propuštaju vazduh, ili skroz zatvoreni za maksimalnu izolaciju.

4. Helanke za trčanje po hladnom vremenu: Zamenite svoje obične šortseve ili helanke, za helanke namenjene hladnom vremenu. One su dizajnirane da pruže dodatnu toplinu i zaštitu od vremenskih uslova.

5. Rukavice i kapa: Ne zaboravite pokriti svoje udove. Sportske rukavice i kapa su neophodne kako biste sprečili gubitak toplote preko glave i ruku. Umesto kape može se iskoristiti buff tj. multifunkcionalna marama.

Zapamtite da prilagodite slojeve na osnovu temperature. Ako je posebno hladno, dodajte više izolacionih slojeva, a ako se zagreje, možete skinuti sloj kako biste izbegli pregrevanje.

Trčanje po hladnom vremenu može biti osvežavajuće i inspirativno iskustvo uz pravu opremu i slojevito oblačenja. Prigrlite hladnoću, ostanite bezbedni i nastavite da ostvarujete svoje trkačke ciljeve čak i kada se temperatura spusti ispod nule. Sa odgovarajućom opremom za trčanje po hladnom vremenu i slojevima, zimsko trčanje je uživanje.

Možda će vas zanimati