Trčanje po snegu je najsličnije trčanju po pesku

Budiš se, ustaješ, gledaš kroz prozor i vidiš guste bele pahulje kako padaju. Da li se vraćaš u krevet ili istrčavaš na trening?

Bez obzira na to šta misliš o trčanju po snegu, ovo iskustvo nosi različit set izazova u poređenju sa trčanjem po suvom vremenu: od sprečavanja promrzlina do održavanja ravnoteže na klizavoj podlozi. Iako ima nečeg stvarno magičnog u trčanju po snegu, ceo doživljaj može da bude drastično manje čaroban kada završiš na zadnjici zbog leda ili pogrešne patike.

Ima par stvari koje treba da imamo na umu kako bi ostali bezbedni i osećali se udobno trčeći u snežnim mesecima.

Zašto imam upalu mišića nakon trčanja po snegu?

Trčanje po snegu može biti slično trčanju po peščanoj plaži. Nepredvidiv teren nas prisiljava da usporimo, skratimo korak i aktiviramo više mišića za stabilizaciju. Telo koristi mnoge male stabilizujuće mišiće koje obično ne koristimo u toj meri. Zato dajte svom telu vremena da se prilagodi.

Da li je bezbedno trčati po snegu?

Apsolutno DA, ali uz odgovarajuću opremu i malo više opreza. Ovo može biti veoma zabavno iskustvo kada prihvatite da ni napor ni rezultat neće biti isti kao na primer tokom sunčanog prolećnog dana.

U kojim patikama da trčim po snegu?

Sa prvim pahuljama ovo je najčešća tema na našim treninzima. Ovde ćemo izložiti 3 opcije patika.

TRAIL – često izbor patike za sneg pada na trail patike. Ovo je sasvim logično zbog tehničke strukture đona koja nam pruža stabilnost.

Šta je mana ovih patika: gornjiše trail patike je obično od mrežastih prozračnih materijala, što znači da će sneg i voda lako prodirati unutra. Ovakve patike su generalno hladne, i namenjene za leto. Ako u svojoj kolekciji već imaš trail patike, a sneg te je iznenadio – obuj njih zbog stabilnosti i ponesi suvu rezervnu obuću.

STORM – Under Armour Storm je tretman koji utiče na otpornost odeće i obuće na vodu. Rezultat koji se dobija jeste da kapljice jednostavno skliznu sa opreme. Posebna pogodnost je što se ovaj efekat dobija bez dodavanja težine ili žrtvovanja prozračnosti. Vrlo često je model patika koji je namenjen za toplo i suvo vreme dostupan i u STORM varijanti. Sa STORM modelima nema greške a izbor je velik: Machina, Sonic, Phantom, Rogue…

WARM – model patika namenjen za ekstremno hladno vreme, i za one kojima je uvek hladno. Obe varijante boja su dostupne i kao plitka i kao duboka patika. Specifičnost kod duboke patike je što su pertle sakrivene ispod sloja sa rajsferšlusom koji pruža dodatnu zaštitu. Materijal gornjišta jako dobro zadržava toplotu stopala. Ovo je definivno najtoplija opcija za hladne dane.

Kako da ti zimske patike traju što duže?

Tretiraj zimsku patiku kao sredstvo za rad. Nosi je samo na trčanju: na trening idi u redovnim patikama. Zimsku patiku obuj neposredno pre trčanja i skini je čim završiš. Patika ima neki svoj životni vek, i nemoj da je trošiš za aktivnosti koje nisu zimsko trčanje kao što je vožnja, šetnja i drugo.

Ukoliko ti je tokom trčanja sneg ušao u patiku, dozvoli joj da se osuši na sobnoj temperaturi – nikako na radijatoru. Zimsku patiku nosi samo po niskim temperaturama i snegu. U svim drugim slučajevima kada je toplije, bez obzira na kalendar, obuj druge patike. Ispoštuj ove smernice ako želiš isti par patika da nosiš više zimskih sezona.

Možda će vas zanimati